Azt hiszem, lesz még nem kevés csirkemelles harapnivaló e virtuális terítéken, mert még mindig low-carb diétán vagyok, ezért az a legegyszerűbb, ha olyat alkotok, amit köret nélkül én is magamévá tehetek, a család meg persze körettel együtt lakatja jól magát. Ezért általában tele vagyunk itthon csirkemellel, mint a csiga és némely halak után legkevesebb energiát tartalmazó húsáruval. Meg persze szeretjük is, főleg ha nincs túlsütve és papírállagúra szárítva, mert akkor már inkább a fűrészpor. Viszont előfordul, hogy nincs idő kitalálni, mit akar az ember, hanem az otthon található alapanyagokból kell rögtönöznie. így jártam én valamelyik nap, kolbászos csirkemell lett a vége.
Kolbász a legtöbb háztartásban van otthon. Amit én találtam, az jó minőségű gyulai szárazkolbász volt, szépen fűszerezve és füstölve. apróra darált húsból. Erre, valamint a csirkemellre épül az alábbi rögtönzés (az egész családnak ízlett, ezért merem leírni):
Kolbászos csirkemell fűszervajjal, hasábburgonyával
Azzal kezdem, hogy megpucolok és hasábra (1x1x10 centi, illetve ami a krumpli hosszából kifér) vágok 5 nagyobb krumplit. Beteszem egy vájdlingba, átmosom párszor, aztán leszűröm és kirakom egy konyharuhára szikkadni. Felitatom róla a vizet, amennyire csak lehet. Az olajos fazéknak alágyújtok, és amikor kábé 150 fokos az olaj, a krumplit belerakom, majd takaréklángra teszem. Néha kavargatom, közben nekiállok a főéteknek.
Begyújtom a sütőt, 180 fokra beállítom. Kiveszek a hűtőből 3-4 dkg vajat (nem margarint, VAJAT! aki margarinnal próbálkozik, annak a kezére csapok!) és egy fémtálban félreteszem a sütő mellé, hogy kicsit puhuljon a melegben. Másik 1 dekával - még hidegen - kikenek egy jénait. Fogok egy csirkemellet, kifilézem, majd a szegycsont helyén hosszában kettévágom. A két fél csirkemellet kábé másfél centinként kilyuggatom egy szakácskéssel, azaz akkora likakat vágok bele, amiben kényelmesen elfér egy-egy karika kolbász. A kolbászt felkarikázom (10 karika elég is lesz, illetve ahány lik van a csirkemellen), a karikákat a csirkemellbe dugdosom, majd beteszem őket a kivajazott jénai tálba.
Közben már 8-9 perce sül a krumpli, színe még nincs, de szépen megpuhult már. Kiveszem egy szűrőlapáttal az olajból, és 4 réteg papírtörlővel beborított tányérba teszem. Papírtörlőkkel kicsit felitatom róla az olajat, majd félreteszem őt is, és kimegyek a kertbe.
A kertben (mert ilyenkor jön jól az, ha kertes házban éli a robotséf a mindennapjait) levágok egy szál majorannát, és egy nagyon pici (pár levél) kakukkfüvet. Behozom, apróra vágom, a vaj mellé teszem. Megszórom sóval, frissen őrlök rá egy kis tarkaborsot, majd egy villával összedolgozom az egészet. Ha sikerült, finom illatú, bár teljesen egyszerű fűszervaj lesz a vége. Ezzel jól megkenem a jénaiban pihenő csirkemelleket. Ezután a jénait beteszem a közben kellően bemelegedett sütőbe, a konyhavekkert 45 percre állítom és távozom a konyhából. Fél óra pihi.
Fél óra múlva visszajövök, a csirkét meglocsolom a közben alágyűlt fűszeres-vajas kolbászzsírral, majd ismét alágyújtok az olajos fazéknak. Ezúttal jóval melegebbre, úgy 190-200 fokra hagyom felhevülni az olajat (ez eltarthat 8-10 percig is, akkor jó, ha már látszanak az olajban a belső mozgások). Visszarakom bele a krumplit. Anyázok egy sort, mert akkorát habzott, hogy a tűzhely is olajos lett.
Gyerekek, a nagyon forró olajban a krumplit készresütni úgy kell, hogy a fazék 1/3-ánál ne érjen magasabbra az olajszint. Különben úgy jártok, mint én.
2-3 perc alatt készre sül a krumpli, színt kap, a külseje ropogós lesz, a belseje pedig finom puha. Sokan nem tudják, hogy a krumplit kétszer kell sütni legalább 30 perc várakozással a kettő között, ezért eszünk annyi szar rósejbnit, és ezért hisszük azt, hogy a McDonald's krumplija finom. Pedig dehogy.
Ha készre sült a krumpli, kiszedem egy szűrólapáttal, ismét papírtörlővel bélelt tálra teszem, megsózzom és kivárom azt az 1-2 percet, ami még a csirkének hátra van. Megcsörren a konyhavekker (ez az idióta, füge alakú színes műanyag valami, az IKEA-ban párszáz forint), csirkét a sütőből ki, szeletel, hasábbal tálal. Fejenként egy szem 8-felé vágott, friss paradicsomot, valamint egy pici bazsalikomlevelet teszek mellé. Magamnak persze hasáb nélkül, mert a diéta az diéta.
Frisskomment