HTML

Címkék

Konyhapancserkodások

Néha rámjön az ötperc, ilyenkor lecsapok a konyhára, elűzöm az asszonyt, és nagy boldogan összeütök valamit, ami esetenként ehető is lesz. Közben szentségelek a fűrészporevésről és az előrecsomagolt borzalmakról. Nem vagyok szakács, soha nem is voltam. De szeretek jót enni, és jókat pancserkodni az elkészítéssel, műkedvelő amatőrként.

Frisskomment

  • Ana: epres csirkemell? Hmmm. :) (2007.05.31. 17:27) Eperszezon
  • cserke: Üdv a gasztrobloggerek közt :o) Szívemből szólassz, ha gyakorta fogod ugyanezt ugyanígy tenni, sűr... (2007.05.31. 16:55) Eperszezon
  • Utolsó 20

Amit itthon találsz

Kolbászos csirkemell

2007.06.03. 20:36 Malbex

Azt hiszem, lesz még nem kevés csirkemelles harapnivaló e virtuális terítéken, mert még mindig low-carb diétán vagyok, ezért az a legegyszerűbb, ha olyat alkotok, amit köret nélkül én is magamévá tehetek, a család meg persze körettel együtt lakatja jól magát. Ezért általában tele vagyunk itthon csirkemellel, mint a csiga és némely halak után legkevesebb energiát tartalmazó húsáruval. Meg persze szeretjük is, főleg ha nincs túlsütve és papírállagúra szárítva, mert akkor már inkább a fűrészpor. Viszont előfordul, hogy nincs idő kitalálni, mit akar az ember, hanem az otthon található alapanyagokból kell rögtönöznie. így jártam én valamelyik nap, kolbászos csirkemell lett a vége.

Kolbász a legtöbb háztartásban van otthon. Amit én találtam, az jó minőségű gyulai szárazkolbász volt, szépen fűszerezve és füstölve. apróra darált húsból. Erre, valamint a csirkemellre épül az alábbi rögtönzés (az egész családnak ízlett, ezért merem leírni):

Kolbászos csirkemell fűszervajjal, hasábburgonyával

Azzal kezdem, hogy megpucolok és hasábra (1x1x10 centi, illetve ami a krumpli hosszából kifér) vágok 5 nagyobb krumplit. Beteszem egy vájdlingba, átmosom párszor, aztán leszűröm és kirakom egy konyharuhára szikkadni. Felitatom róla a vizet, amennyire csak lehet. Az olajos fazéknak alágyújtok, és amikor kábé 150 fokos az olaj, a krumplit belerakom, majd takaréklángra teszem. Néha kavargatom, közben nekiállok a főéteknek.

Begyújtom a sütőt, 180 fokra beállítom. Kiveszek a hűtőből 3-4 dkg vajat (nem margarint, VAJAT! aki margarinnal próbálkozik, annak a kezére csapok!) és egy fémtálban félreteszem a sütő mellé, hogy kicsit puhuljon a melegben. Másik 1 dekával - még hidegen - kikenek egy jénait. Fogok egy csirkemellet, kifilézem, majd a szegycsont helyén hosszában kettévágom. A két fél csirkemellet kábé másfél centinként kilyuggatom egy szakácskéssel, azaz akkora likakat vágok bele, amiben kényelmesen elfér egy-egy karika kolbász. A kolbászt felkarikázom (10 karika elég is lesz, illetve ahány lik van a csirkemellen), a karikákat a csirkemellbe dugdosom, majd beteszem őket a kivajazott jénai tálba.

Közben már 8-9 perce sül a krumpli, színe még nincs, de szépen megpuhult már. Kiveszem egy szűrőlapáttal az olajból, és 4 réteg papírtörlővel beborított tányérba teszem. Papírtörlőkkel kicsit felitatom róla az olajat, majd félreteszem őt is, és kimegyek a kertbe.

A kertben (mert ilyenkor jön jól az, ha kertes házban éli a robotséf a mindennapjait) levágok egy szál majorannát, és egy nagyon pici (pár levél) kakukkfüvet. Behozom, apróra vágom, a vaj mellé teszem. Megszórom sóval, frissen őrlök rá egy kis tarkaborsot, majd egy villával összedolgozom az egészet. Ha sikerült, finom illatú, bár teljesen egyszerű fűszervaj lesz a vége. Ezzel jól megkenem a jénaiban pihenő csirkemelleket. Ezután a jénait beteszem a közben kellően bemelegedett sütőbe, a konyhavekkert 45 percre állítom és távozom a konyhából. Fél óra pihi.

Fél óra múlva visszajövök, a csirkét meglocsolom a közben alágyűlt fűszeres-vajas kolbászzsírral, majd ismét alágyújtok az olajos fazéknak. Ezúttal jóval melegebbre, úgy 190-200 fokra hagyom felhevülni az olajat (ez eltarthat 8-10 percig is, akkor jó, ha már látszanak az olajban a belső mozgások). Visszarakom bele a krumplit. Anyázok egy sort, mert akkorát habzott, hogy a tűzhely is olajos lett.

Gyerekek, a nagyon forró olajban a krumplit készresütni úgy kell, hogy a fazék 1/3-ánál ne érjen magasabbra az olajszint. Különben úgy jártok, mint én.

2-3 perc alatt készre sül a krumpli, színt kap, a külseje ropogós lesz, a belseje pedig finom puha. Sokan nem tudják, hogy a krumplit kétszer kell sütni legalább 30 perc várakozással a kettő között, ezért eszünk annyi szar rósejbnit, és ezért hisszük azt, hogy a McDonald's krumplija finom. Pedig dehogy.

Ha készre sült a krumpli, kiszedem egy szűrólapáttal, ismét papírtörlővel bélelt tálra teszem, megsózzom és kivárom azt az 1-2 percet, ami még a csirkének hátra van. Megcsörren a konyhavekker (ez az idióta, füge alakú színes műanyag valami, az IKEA-ban párszáz forint), csirkét a sütőből ki, szeletel, hasábbal tálal. Fejenként egy szem 8-felé vágott, friss paradicsomot, valamint egy pici bazsalikomlevelet teszek mellé. Magamnak persze hasáb nélkül, mert a diéta az diéta.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: burgonya csirke csirkemell kolbász vaj majoranna kakukkfű hasábburgonya

A bejegyzés trackback címe:

https://robotsef.blog.hu/api/trackback/id/tr4792002

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: simply click the up coming post 2017.12.10. 16:20:18

Lehet-e Ukrajna miatt orosz-európai háború? - DiploMaci

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása